(της Γεωργίας Κανελλοπούλου)
H Κάθριν Γκομπλ ήταν μια αφροαμερικανίδα μαθηματικός, μαθηματική διάνοια είναι το πιο ακριβές, που εργαζόταν στο τμήμα υπολογισμών της NASA, πριν εφευρεθούν οι υπολογιστές, όταν όοολες αυτές τις πράξεις τις έκαναν άνθρωποι. Το τμήμα Υπολογισμών της NASA λοιπόν ήταν γεμάτο μαύρες γυναίκες που έκαναν όλη μέρα πράξεις, σε ένα απομονωμένο υπόγειο του κτιρίου, καθώς ήταν η εποχή που ίσχυε ο φυλετικός διαχωρισμός. Όσες γύριζαν με το λεωφορείο, κάθονταν μόνο στις πίσω θέσεις φυσικά, απ’ όπου σηκώνονταν για να κάτσουν οι λευκοί.
Η ζωή τα ‘φερε έτσι που την χρειάστηκαν την Κάθριν Γκομπλ στο τμήμα του Διαστήματος, όπου, αφού της έσπασαν τα νεύρα (την ανάγκαζαν να περπατάει ενάμισι χιλιόμετρο για να φτάσει στην τουαλέτα των έγχρωμων γυναικών, δεν της επέτρεπαν να βάλει καφέ από τη δική τους κανάτα, δεν την άφηναν να υπογράψει τις εκθέσεις Της), τελικά ήταν αυτή που έκανε τους υπολογισμούς – και αργότερα έλεγξε τους υπολογισμούς της IBM – για να πάνε οι ΗΠΑ την πρώτη βόλτα γύρω απ’ τη γη, “χωρίς το δικό της οκέι δεν πάω πουθενά” είπε ο Τζον Γκλεν. Και μετά, ήταν αυτή που υπολόγισε την τροχιά του Apollo 11 στην πτήση του προς τη Σελήνη – αυτή την πτήση της οποίας τα συστήματα πλοήγησης τα είχε σχεδιάσει μια άλλη γυναίκα, λευκή αυτή, η Μάργκαρετ Χάμιλτον.
Η Κάθριν Γκομπλ πήρε μέρος μέχρι και στο σχεδιασμό της πρώτης πτήσης για τον Άρη, σιγά μην τους έκανε τη χάρη να κάνει πίσω και να τους φέρνει το δίσκο με τους καφέδες… Έζησε μέχρι τα 101 της, κι είμαι σίγουρη πως κάθε νύχτα πριν κοιμηθεί κοίταζε τ’ αστέρια, και ήξερε πως είναι δικά της. Τα κέρδισε. Πέντε χρόνια πριν πεθάνει, ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια εκδήλωση προς τιμήν της, είπε πως «η Κάθριν Γκομπλ αρνήθηκε να περιοριστεί στις προσδοκίες της κοινωνίας για το φύλο και τη φυλή της, επεκτείνοντας έτσι τα σύνορα της ανθρωπότητας». Ναι.
————————————–
Δείτε, ακούστε, διαβάστε
- Ταινία Αφανείς Ηρωίδες, του Θίοντορ Μέλφι, 2016
- Βιβλίο Αγγίζοντας το Φεγγάρι (αυτοβιογραφία), δεν έχει εκδοθεί στα ελληνικά, αγγλικός τίτλος Reaching for the moon