(της Γεωργίας Κανελλοπούλου)

Κολυμπάς, περπατάς, κολυμπάς κι άλλο, πας από άλλη πλευρά, μετά κι από μια τρίτη, και πάλι δεν το φτάνεις. Απ’ όπου κι αν το προσεγγίζεις, είναι πολύ μακριά αυτό το μέρος. Και όχι, δεν είναι η Ουτοπία, να απομακρύνεται όσο την πλησιάζεις… Είναι πιο πεζή η απάντηση γιατί είναι το Point Nemo, το πιο απομακρυσμένο σημείο από όλες τις στεριές που διαθέτουμε στη γη, κάπου στον νότιο Ειρηνικό, 463 χιλιόμετρα από τον Νότιο Πόλο – πιο εύκολα το προσεγγίζεις από το διάστημα, ας το γνωρίζει όποιος ταξιδεύει πολύ.

Ο Ιούλιος Βερν το βρήκε, αφού στις 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα και στη Μυστηριώδη Νήσο του, τοποθέτησε εκεί τη βάση του υποβρυχίου Ναυτίλου του καπετάν Νέμο. Απλώς μετά φρόντισε να καταστρέφεται το νησί από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη – πιθανολογώ πως το έκανε για να μην το ψάξουμε το μέρος και το καταστρέψουμε κι αυτό, αλλά εμείς δεν εμπιστευόμαστε τις λογοτεχνίες. Δηλαδή, κάποιοι τις εμπιστευόμαστε υπέρ το δέον κιόλας, αλλά ο συνάδελφος μηχανικός Hrvoje Lukatela όχι, κι έτσι το βρήκε το νησάκι το 1992 και το ονόμασε… πώς αλλιώς θα μπορούσε; Point Nemo. Λίγο ο Βερν, λίγο που nemo σημαίνει no one στα λατινικά… έτοιμο το όνομα. Και ενώ οι επιστήμονες ίσα που πρόλαβαν να ρίξουν μια ματιά και να μας πουν ότι εκ πρώτης όψεως η θαλάσσια ζωή στην περιοχή δεν έχει καθόλου εξελιχθεί, λόγω ρευμάτων και άλλων συνθηκών δεν υπάρχουν μάλλον αρκετά θρεπτικά συστατικά στο νερό ώστε να επιβιώσουν αναπτυγμένα όντα, πριν προλάβουν να τελειώσουν την πρότασή τους και πουν πως θα ερευνήσουν περισσότερο τώρα, δυστυχώς, το Point Nemo το βρήκαν οι Διαστημικές Υπηρεσίες, πρωτίστως η ρώσικη, και το έκαναν χωματερή των διαστημικών αποβλήτων τους, ή πιο κομψά «Νεκροταφείο Διαστημοπλοίων». 

Μετά απ’ όλα αυτά πάντως, οι ωκεανογράφοι εντόπισαν έναν πρωτάκουστο ήχο στα βάθη του Point Nemo, ήχος που δεν ήταν από τα διαστημικά σκουπίδια ούτε από φάλαινες, δεν έμοιαζε με τίποτα γνωστό, σου έκοβε λίγο το αίμα, θα είναι ήχοι ρηγματώσεων από τίποτα περαστικά παγόβουνα, είπαν τελικά, όμως εμείς που πιστεύουμε στη λογοτεχνία κι ας μας περιγελά ο ανωτέρω κύριος Lukatela, ξέρουμε!

Βλέπετε, ο Χ.Φ. Λάβκραφτ είχε τοποθετήσει κάπου εκεί τη φυλακή του μεγάλου Κθούλου, αυτή την “εφιαλτική πόλη πτωμάτων που χτίστηκε σε ατέλειωτους αιώνες πέρα από την ιστορία”, “μια ακτογραμμή από ανάμεικτη λάσπη και ξεραμένη κυκλώπεια τοιχοποιία που δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από την απτή ουσία του υπέρτατου τρόμου της γης”… Τι να πούμε τώρα;

Τον τρομακτικό ήχο τον ονόμασαν οι επιστήμονες BLOOP, προφανώς για να μας ξεγελάσουν, υποβρύχιος ήχος εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας και υψηλού πλάτους, είπαν, και άλλα κουλτουριάρικα. Όμως, μπορεί το Κάλεσμα του Κθούλου να ξεκινάει με την πρόταση περί “αδυναμίας του μυαλού να συσχετίσει όλα τα περιεχόμενά του”, αλλά τι διάολο, δεν είμαστε και κουτορνίθια, παιδιά.

——————————————————————–

Πηγές

  1. Όλες οι φωτογραφίες είναι πολαρόιντ, τραβηγμένες τις μυστικές στιγμές που εθεάθη ο Κθούλου στο Point Nemo.
  2. Το κάλεσμα του Κθούλου, X.Φ. Λάβκραφτ, Μτφρ. Π. Ζερβός, Εκδ. Ars Nocturna
  3. 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Ιούλιος Βερν
  4. Η μυστηριώδης νήσος, Ιούλιος Βερν
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/R%27lyeh
  6. https://escales.ponant.com/en/point-nemo/
  7. https://blog.geogarage.com/2024/02/8-facts-about-point-nemo-most-remote.html
  8. https://olafaq.gr/way-of-life/olafcked/point-nemo/
  9. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85

Σημειώσεις

Για όποιον δεν είναι εξοικειωμένος με την Επιστημονική Φαντασία και συγκεκριμένα τον Λάβκραφτ, σημειώνεται ότι ο Κθούλου είναι μια φανταστική κοσμική οντότητα που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Χ.Φ. Λάβκραφτ και πρωτοεμφανίστηκε στο δήγημά του Το Κάλεσμα του Κθούλου που δημοσιεύτηκε στο Αμερικάνικο περιοδικό Weird Tales το 1928. Έκτοτε ο Κθούλου εμφανίστηκε σε σειρά βιβλίων του Λάβκραφτ δημιουργώντας ένα ολόκληρο υπόγειο σύμπαν, αλλά και σε βιβλία άλλων συγγραφέων, ενώ στις μέρες μας ο Κθούλου έχει γίνει πολλάκις βιντεοπαιχνίδι, όνομα αράχνης στην Καλιφόρνια και σκώρου στη Νέα Γουινέα, πολιτικό κόμμα στις ΗΠΑ και την Πολωνία, θρησκεία με δραστηριότητα στη Βρετανία, και περιοχή του Πλούτωνα! Δεν σταματά να τροφοδοτεί τη φαντασία, η ενδεχόμενη επιστροφή του δε άλλους τους ανησυχεί και άλλους τους ανακουφίζει. 

Ακούστε – δείτε